עבירות מחשב
עבירות מחשב הינו תחום משפט ייחודי המתמקד בפעילות פלילית בעולם המחשבים והאינטרנט.
כיום, העידן הטכנולוגי יצר מצב שבו כמעט כל פעולה יומיומית מבוצעת באמצעות הסלולאר, מחשב ואינטרנט ובכך גובר הסיכוי להיתקל בעבירות ממחושבות. בעקבות האינטרס הציבורי בשמירה והגנה על המחשב והמידע שבו, רשויות האכיפה החלו בשנים האחרונות להגביר את פעילותן למיגור תופעת עבירות המחשב ומכאן כי עורך דין פלילי מיומן בתחום זה יכול לסייע לחשוד או לנאשם בעבירות מחשב.
מהי עבירה פלילית בעולם המחשבים?
יש לעשות הבחנה בין עבירות מחשב שבהן המחשב משמש ככלי לביצוע עבירה לבין עבירות מחשב שבהן המחשב הוא המטרה, עבירות מחשב מכוונות לפגוע במחשב או ברשת מחשבים.
עבירות מחשב בהן המחשב משמש ככלי לביצוע עבירה הן עבירות "רגילות", שבוצעו בעבר ללא מחשב ואילו היום גילו העבריינים את הפוטנציאל הגלום במחשב המאפשר להם להעצים את הפוטנציאל בפעילותם הפלילית מדובר בעבירות קלאסיות כגון: סחר בסמים, פדופיליה, זיוף, מרמה, הימורים, הלבנת הון באמצעות האינטרנט ועבירות בכרטיסי אשראי. בעבירות אלו המחשב משמש ככלי לביצוע עבירה.
עבירות מחשב כהגדרתן בחוק במחשבים, בהן המחשב הוא המטרה, מכוונות לפגוע במחשב או ברשת מחשבים, מוגדרות בחוק כלהלן:
- שיבוש או הפרעה לחומר מחשב : denial of service או כל סוג אחר של הפרעה לפעולתו התקינה של מחשב.
- מידע כוזב או פלט כוזב : פעולה אשר מעבירה או מאחסנת במחשב מידע כוזב או לגבי מידע כדי שתוצאתה תהיה מידע כוזב.
- חדירה לחומר מחשב שלא כדין : כל פריצה ו/או חדירה למחשב שלא כדין, דהיינו, ללא רשותו של בעל המחשב, היא חדירה לחומר מחשב. המטרה להגן על מאגרי מידע העצומים המצויים במחשבים. חשוב לציין שעצם החדירה שלא כדין למחשב היא עבירה, ואין זה משנה מה הייתה מטרת החדירה. עבירה נפוצה היא כאשר חודרים לאי מייל של אחר בלי רשותו.
- חדירה לחומר מחשב כדי לעבור עבירה אחרת : מי שחודר לחומר מחשב שלא כדין במטרה לבצע עבירה פלילית אחרת, כגון: גניבת כספים מחשבון בנק או פרטי בעל חשבון הבנק וכו'.
- עריכה והפצה של וירוס מחשב : מי שעורך ו/או מכין וירוס מחשב. וירוס מחשב מוגדר בחוק המחשבים כתוכנה המסוגלת "לגרום נזק או שיבוש למחשב או לחומר מחשב בלתי מסוימים". אין זה משנה איך הוא עשה זאת, בין שהוא מעביר אותו לאחרים תוך התחזות לקובץ תמים ובין שהוא מחדיר אותו למחשב בעצמו או שהווירוס מפיץ את עצמו (וירוס תולעת).
ענישה:
בפסק דין של בית המשפט העליון בערעורו של אהוד טננבאום (מי שכונה "אנלייזר") נקבע: "הצורך המוגבר בהרתעה, הצורך להבהיר כי מדובר בעבירות קשות ומכוערות ולהילחם ברושם לא נכון הקיים בציבור ביחס למשמעותן, קלות הביצוע וחוסר החשיפה לסיכון" הם הנימוקים המחייבים ענישה משמעותית במקרים של עבירות מחשב.
עונש המאסר שקבוע בחוק המחשבים על עבירות מחשב הינו בין 3-5 שנות מאסר.
כאמור, הנישה של עבירות פליליות שנעשות באמצעות מחשב או כלפי מחשב הינם תחום חדש יחסית שמתפתח בכל יום. ישנה חשיבות מוגברת לשכרו שירותיו של עו"ד פלילי המתמחה ומכיר את חידושי הפסיקה והחקיקה בתחום זה. משרד עורכי דין ציקי פלדמן, מכירה תחום זה על בוריו ולה הצלחות מרובות בו.