ביום 2.1.0.18, החל לרצות מאסרו מי שהיה לאחד הדמויות החזקות במשק הישראלי – נוחי דנקנר
ביום 2.1.0.18, החל לרצות מאסרו מי שהיה לאחד הדמויות החזקות במשק הישראלי- נוחי דנקנר. דנקנר, הורשע בהרצת מניות כשעל פי פסק דינו חשש מכישלון החברה אותה ניהל, אז, החל להריץ מניות במטרה למנוע פשיטת רגל. בית המשפט המחוזי גזר עליו 3 שנים מאחורי סורג ובריח.
דנקנר נעדר עבר פלילי ובמידה ויתנהג באופן חיובי בין כותלי בית הסוהר תפתח בפניו האפשרות להשתחרר שחרור מוקדם ומאסרו אף יוכל להתקצר בשחרור מנהלי.
שחרור מוקדם ממאסר, כולם יודעים מה זה, אולם לאחרונה מתקבלות במשרדנו פניות מרובות לגבי בירור אודות שחרור מנהלי. מהו?
שחרור מנהלי הינו שחרור אסירים, טרם מועד השחרור שנקבע בגזר דינם. עולה השאלה, מדוע אסירים שנשפטו לפרק זמן מסוים יכולים להשתחרר טרם המועד ? התשובה לכך נובעת מצרכי המערכת.
השחרור המנהלי הינו תוצר ישיר לצפיפות בבתי הסוהר במדינת ישראל. ולכן כאשר כמות האסירים בבתי הסוהר עולה על מספר התקן הנקבע בחקיקה, מתבצע שחרור מנהלי, ומשחררים אסירים לפני מועד השחרור המקורי שלהם.
בעתירה שהוגשה על ידי האגודה לזכויות האזרח בג"ץ 14\1892 האגודה לזכויות האזרח נגד השר לביטחון פנים, אשר עסקה בשטח המחיה המועט והמצומצם שיש לאסירים בבית הסוהר, וכתוצר של הצפיפות הקושי ביכולת השיקום. בפסק הדין הוחלט, כי תוך 18 חודשים יועלה שטח המחייה לאסיר ובהמשך אף ייבנו בתי סוהר חדשים, מה שאמור לשפר במקצת את מצבם של האסירים במדינת ישראל. כפועל יוצא, ע"מ להגדיל את שטח המחייה יש "להיפטר" מכמות של אסירים ובכך מתרבים השחרורים המנהליים.
ויודגש, כי על פי נתוני שב"ס מוחזקים בבתי הסוהר כ-18 אלף אסירים ועצורים. על מנת שמדינת ישראל תוכל ליישם את פסק דין זה, עליה לשחרר 6,000 אסירים תוך 18 חודשים.
ויובהר, על מנת שאסירים יוכלו להשתחרר "שחרור מנהלי" עליהם לעמוד במספר תנאים על פי סעיף 68 לפקודת בתי הסוהר בין היתר: אסירים שתקופת מאסרם אינה עולה על 4 שנים, או כאלו אשר תקופת מאסרם הינה יותר מ4 שנים, אך וועדת השחרורים קבעה, כי הם ישחררו מריצוי יתרת תקופת מאסרם.
בהמשך, נקבע כצעד זמני לשם צמצום בכמות האסירים כפי שנקבע בפסיקה, כי תתוקן בהוראת שעה פקודת בית הסוהר, ותקופת יתרות המאסר עליהן הוחלט, לשחרור מנהלי יוכפלו. כלומר, במידה ואסיר נדון בין חצי שנה לשנה קיצור המאסר על פי הוראת שעה זו יהא 6 שבועות במקום 3 שבועות וכדומה\הוראת שעה זו, היא אמצעי זמני אשר ייתן מענה מסוים לבעיות הצפיפות אשרו נקבעו בבג"ץ 14\1892 האגודה לזכויות האזרח נגד השר לביטחון פנים.
אף על פי שהשחרור המנהלי מיטיב עם אסירים, ההחלטה בדבר השחרור כפופה נתונה לשיקול דעת השב"ס בלבד.
לסיכום, בדומה לפסיקת בית המשפט, אנו סבורים כי במדינת ישראל יש לשפר את תנאי המחיה של האסירים ואם לצורך כך יש לשחרר שחרור מנהלי – יש לעשות כן, ויפה שעה אחת קודם.